1A

ОДРЖАНА ПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА „СА ТЕХНОЛОГИЈОМ НА ТИ”

У организацији Технолошког факултета у Лесковцу 25. марта 2022. године по први пут је одржана манифестација под називом „СА ТЕХНОЛОГИЈОМ НА ТИ“ у циљу популаризације науке и ширења свести о савременим технологијама.
У реализацији манифестације учешће су узели наставници, истраживачи и студенти докторских студија (36 учесника), док су експерименти и поставка били организовани и подељени тако да представе сваки од шест модула у оквиру којих су организоване основне академске студије на Технолошком факултету у Лесковцу. Укупно је било припремљено и приказано више од 30 поставки и експеримената.
Осим учесника са Технолошког факултета, у оквиру манифестације своје поставке и презентације имали су представници Научног клуба Центра за стручно усавршавање у образовању из Лесковца, Медицинскe, Пољопривреднe, Трговинско-угоститељскe школe, Техничкe школe „Раде Металац“, Хемијско-технолошкe школe „Божидар Ђорђевић Кукар“, Школe за текстил и дизајн из Лесковца, Техничкe школe из Власотинца, Гимназијe из Лебана и средњe школe „Светозар Крстић-Тоза“ из Вучја. Укупно је из Научног клуба и свих средњих школа било присутно око 70 учесника.
Током програма реализован је велики број интерактивних радионица и „опипљивих експеримената који су посетиоце увели право у свет науке и технологије. Учесници манифестације презентовали су технологију производње безлактозног млека, биоразградиве пластике, ароматичних куглица за купање и шумећих таблета, потенцијал искоришћења кухињског отпада, добијања еко-горива. Осим тога посетиоци су имали прилику да за себе одштампају мајице природним бојама, пробају укусне залогајчиће, коктеле и посластице. Забавили су се дигиталним рулетом, возилом на даљинско управљање, опробали се у мерењу дужине циклометром, одштампали предмете на 3Д штампачу. Посетиоци су били довољно храбри да присуствују ослобађању духа из лампе и ерупцији вулкана. 
Посетиоци су били свих узрастних категорија, а према слободној процени манифестацију је током целог дана обишло и видело преко 1000 посетилаца. Неколико вртића, основних и средњих школа организовано су обишле манифестацију.
Посебан успех манифестације, у складу са претходно дефинисаним циљевима промоције факултета, представљају бројни и значајни контакти успостављени са руководствима и професорима из школа које су учествовале у манифестацији. Договорене су додатне промотивне активности факултета у Медицинској школи, Техничкој школи „Раде Металац“, Хемијско-технолошкој школи „Божидар Ђорђевић Кукар“, Техничкој школи из Власотинца и Гимназији из Лебана. Велики број медија (РТС, ТВ ПРВА, ТВ Лесковац, ТВ 4С, ТВ Власотинце) испратио је манифестацију, те је корз емитоване прилоге велики број грађана наше земље могао да чује и види делић атмосфере са манифестације. На регионалнм веб порталима објављен је велики број афирмативних чланака са сликама са отварања манифестације, као и са поставкама представљеним током манифестације.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА