Једнодневна студијска посета млекари „Лазар“, постројењу за производњу биогаса и млину „Тимотијевић“ у Блацу, као и винарији „Топлички виногради“ у Прокупљу је реализована у среду 18.5.2022. године са циљем да се студенти треће и четврте године основних академских студија и мастер академских студија подручја Прехрамбена технологија упознају са савременим технолошким и организационим принципима у производњи млека и млечних производа, биогaса, вина и јаких алкохолних пића, брашна и пекарских производа.
У оквиру посете млекаре „Лазар“студенти су могли да се упознају са најсавременијим линијама за обраду млека и добијање млечних производа. Након млекаре, имали су прилику да виде постројење за производњу биогаса у оквиру кога већ више од десет година млекара „Лазар” користи биоразградив отпад са фарме музних крава и из свог производног процеса (стајњак и сурутка) као енергенте за производњу биогаса и струје. Посета млина „Тимотијевић“ омогућила је студетима да виде како раде савремене машине и уређаји у млину за производњу млинских производа. Током обиласка винарије „Топлички виногради“, једне од највећих винарија на Балкану, студенти су могли да се детаљно упознају са фазама прераде грожђа и производње црвеног и белог вина, чувања вина и флаширања, као и да виде најсавременију опрему које се користи у производњи вина, винификаторе и линије за паковање. На крају обиласка организована је дегустација неколико врста вина, уз кратко предавање о основама сензорике и начину конзумирања вина.
Вести





