понедељак, 04 новембар 2019 08:39

Посета студената Технолошког факултета фабрикама Медиапак,Нишка пивара и „Југо-импекс е.е.р.“

Студенти студијских модула Органско хемијска технологија и полимерно инжењерство, Фармацетско-козметичко инжењерство и Прехрамбена технологија су у уторак 29. 10. 2019. године, посетили фабрике „Медиапак“, „Нишка пивара“ и „Југо- импекс е.е.р“ у Нишу. Једнодневна студијска посета фабрикама је реализована као део наставног програма из предмета Амбалажа и паковање, Органска хемијска технологија и Рециклажа полимера, са циљем упознавање студената са свим аспектима производње биоразградиве амбалаже од петрохемијских полимера, производње пива и газираних сокова, као и рециклаже електричног и електронског отпада.

Власник фабрике Медиапак упознао је студенте са сировинама за производњу штампаних (flexo штампа) и нештампаних пластичних кеса, бутик кеса, џакова, штампане месарске синтетичке деликатес фолије и термоскупљајуће фолије. Студентима је презентован биопрограм где се додатком адитива постиже разградња амбалажних јединица без штетних остатака, као и d 2 W сертификат за здравствену исправност и биоразградивост.

У Нишкој пивари технолози Горан Бранковић и Милан Богдановић (међу првим генерацијама студената Технолошког факултета) провели су студенте кроз све производне погоне и детаљно их упознали са свим фазама производње пива. Студенти су имали прилику да виде силосе неопходне за складиштење житарица (сировине за производњу пива) и упознају са њиховим радом. Такође, имали су прилике и да чују о поступку производње слада, шаржним ферменторима великих производних капацитета, поступку одлежавања младог пива, филтрирању и флаширању пива, као и линији за производњу и паковање газираних „клакер“ сокова.

У оквиру рециклаже материјала студенти су посетили компанију „Југо-импекс е.е.р.“ која се бави рециклирањем електронског и електричног отпада. У погону је презентована рециклажа фрижидера и сличних расхладних уређаја у независној, инертној атмосфери, без присуства кисеоника како би се избегле могуће експлозије у поступку обраде материјала. Објашњен је и најмодернији технолошки поступак криокомпензације, где се опасни гасови у расхладним уређајима попут фреона и пентана одвајају и безбедно складиште.

Фабрика Медиапак

Нишка пивара

„Југо-импекс е.е.р.“

 

Контакт

Булевар Ослобођења 124
16000 Лесковац
Телефон: +381 (16) 247-203
факс: +381 (16) 242-859
емаил: tehfak@ni.ac.rs7
АКРЕДИТОВАНИХ СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА

14th Symposium

rsz 314 s1 
50
НАСТАВНИКА И САРАДНИКА

Информатор за студенте

video

 
 
 


22
ЛАБОРАТОРИЈЕ